Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

Allah'ı anmanın en güzel yolu olan zikir, farz namazların peşine yapılması faziletli ibadetlerden biridir. İster cemaatle ister tek başına olsun, namaz sonrası tesbihte huşu ile Allah'a hamd edilmelidir. Peki namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler nelerdir? İşte namaz sonrası zikirler ve Türkçe anlamları...

Peygamber Efendimiz (SAV)'in ömrü boyunca uyguladığı ve biz ümmetlerinin de aynı şekilde yapmasını istediği bazı ibadetler vardır ki; bu ibadetler hem maneviyatımızı kuvvetlendirerek bizi Allah (c.c)'a yakınlaştırır hem de Efendimiz (SAV)'in sünnetine uyduğumuz için bolca faziletleriyle sevap kazandırır. Pek çok önemli ve ulvî zikir kelimelerinin tekrarlanmasına sebep olan tesbihatlar, namazın usulüne uygun en güzel şekilde bitirilmesine yardımcı olabilmektedir. Allah'ı her an ve her vakit anmamız bizim faydamıza olan bir şeydir. Nedeni ise dünyalık işlerden uzak durup, kalbi tamamen Allah ile yakın hissetmek içindir. Böylelikle manevi huzurumuzu da tam anlamıyla içimize almış oluruz. Peygamber Efendimiz (SAV)'in özellikle de namazlardan sonra sık sık yaptığı tesbihatlar, biz mümin kimselere de rehber niteliğinde olmalıdır. Allah'ı zikretmek için en güzel vakitlerden birisi de O'nun rızasını kazanmak için kıldığımız namaz vaktidir. Yüce Allah'ımız (c.c) Nisa suresinin 103. ayetinde şöyle zikretmektedir: "Namazı kıldıktan sonra; ayaktayken, otururken ve yan yatarken Allâh'ı anın." Yani bu üç durumdan hangi konumda olursanız olun yeter ki anın demek isteniliyor. 

NAMAZDAN SONRA TESBİHTE HANGİ ZİKİRLER ÇEKİLMELİ? 

Namazdan sonra tesbihte ne çekilir

Namazdan sonra tesbihte ne çekilir

Peygamberimiz (SAV), sahabeleri ile beraber bulunurken onların gönlünü ferahlatan şu tavsiyede bulunmuştur: “Ben size bir şey öğreteyim mi? Onunla, sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem hiçbir kimse sizden daha faziletli olamaz. Meğer ki, sizin yaptığınız gibi yapmış olsunlar. Her namazdan sonra otuz üç kere ‘sübhanallah’, otuz üç kere ‘elhamdülillah’, otuz üç kere ‘Allahü ekber’ derseniz, tamamı 99 eder. Yüzün tamamında da, ‘Lâilaheillallahü vahdehu lâ şerika leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şeyin kadîr’ derseniz, günahlarınız denizin köpüğü kadar da olsa, affolunur.” (Müslim, Mesacid: 146)

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

Namazı kılar kılmaz yerinde kalkmamızın bile aslında şeytanın bizlere kurmuş bir oyun olduğunu anlayabiliriz. İbadet etmemizden, bizi Allah'a yakınlaşmaktan alıkoyan şeytana fırsat vermemeli az da olsa devamlı namazdan sonra tesbihat çekmeyi adet haline getirmeliyiz. HADİS-İ ŞERİF: “Şeytan, namazda iken her birinize gelir, 'Şunu şunu hatırla' der ve namazdan çıkıncaya kadar devam eder. (Bu hatırlatmaların neticesi olarak) kişi bu tesbihatı terk bile eder.” (Tirmizi, Daavât, 25)

NAMAZ KILDIKTAN SONRA TESBİH ÇEKMEK FARZ MI SÜNNET Mİ?

Dini kaynaklara bakıldığında Peygamberimiz ve ashabının farz namazları kıldıktan sonra tekbir ve tesbih gibi bazı faziletli zikirleri yüksek sesle okudukları bilinmektedir. Öyle ki Abbâs (r.a.); insanların Efendimiz (SAV)'in zamanında farz namazı kıldıktan sonra yüksek sesle zikrettiklerini haber vermiş, "Ben bu sesi işitir işitmez, insanların namazı bitirdiklerini anlardım.” demiştir. Yine aynı kişinin bir başka rivayetinde "Ben Peygamber (s.a.v.)'in namazı bitirdiğini tekbîr getirilmesinden anlardım.” demiştir. 

Buna bağlı olarak da, namazdan sonra tesbihat yapılmasının müstehap davranış olduğu görülmektedir. Uygulandığı takdirde fazilet kazanılan bu durum eğer yapılmazsa da günah değildir.

NAMAZ SONRASINDA ÇEKEBİLECEĞİNİZ ZİKİRLER VE ANLAMLARI

Namaz sonrası çekilecek zikirler

Namaz sonrası çekilecek zikirler

  • "Estağfirullâh, estağfirullâh, estağfirullâh el-azîym el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hû, el-hayy’el kayyûm ve etübü ileyh."

Manası​: “Ulu olan kendisinden başka ilah bulunmayan, Hay ve Kayyûm (ezelî ve ebedî hayat ile diri, zatı ve kemâliyle kaim, yani yaratıklarının her an idare ve muhafaza­sında biricik hakim-i mutlak) olan Allah’a istiğfar eder beni affetmesini iste­rim.”

  • "Subhânallâhi ve’l-hâmdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhu ekber ve lâ hâvle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîym."

Manası: “Allah eksik sıfatlardan münezzehtir. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Allah’tan başkasında güç ve kudret yoktur.”

  • 33 Elhamdülillah. Manası: "Hamd Allah’adır."
  • 33 Allah-u Ekber. Manası: "Allah en büyüktür."
  • 33 Sübhanallah. Manası: "Allah noksanlardan münezzehtir."
  • "Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâ şerike leh, lehü’l-mülkü ve lehü’l-hâmdü ve hüve alâ külli şey’in kadir."

Manası: "Eşsiz olan ve ortağı olmayan Allah’tan başka ilah yoktur. Hükümranlık Onundur, hamd Onadır ve O her şeye güç yetirendir."

NOT: Peygamberimiz (SAV)'in sağ parmaklarının boğumlarıyla tesbih çektiği bilinmektedir.

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler

NAMAZDAN SONRA OKUNAN FAZİLETLİ TESBİHATLAR VE ANLAMLARI

Türkçesi: "Allâhumme ente’s-selâmü ve minke’s-selâm, tebârekte yâ zelcelâli ve’l-ikrâm." Manası: “Allahım selâm sensin. Selâmet ve esenlik sendendir. Ey azamet ve kerem sahibi Allahım, sen hayır ve bereketi çok olansın.”

Türkçesi: Ala Resulina Muhammedin salavat” Manası: “Salat Peygamberimiz Hz.Muhammed -sallâllâhu aleyhi ve sellem-‘in üzerine olsun.”

Türkçesi: “Subhânallâhi ve’l-hâmdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhu ekber ve lâ hâvle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîym.” Manası: “Allah eksik sıfatlardan münezzehtir. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Allah’tan başkasında güç ve kudret yoktur.”

ZİKİR ÇEKMENİN ÖNEMİ! KURAN-I KERİMDE VE HADİSTE GEÇEN ZİKİR

Yüce kitabımız olan Kuran-ı Kerim'in Ankebut Suresinde (29), 45 “Allah’ı zikretmek en büyük ibadettir.” ifadesi geçmektedir. Allah (c.c) Kuran-ı Kerimdeki şu surelerde zikretmenin önemine değinmiştir:

''Bilesiniz ki, kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur.” (Ra’d, 13/28)

"Ey iman edenler! Bir toplulukla karşılaştığınız zaman, sebat edin ve Allah'ı çok anın ki kurtuluşa eresiniz." (Enfal, 8/45)

"Öyleyse Beni zikredin ki Ben de sizi zikredeyim. Bana şükredin, sakın nankörlük etmeyin." (Bakara, 2/152)

En kıymetli zikirlerden birisi: “Sübhânallâhi velhamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallâhü ekber.' demek, benim için, üzerine güneş doğan her şeyden daha kıymetlidir.” (Müslim, Zikir 32)

BİR YORUM YAPIN 12

Hidayet 3 yıl önce

Sayfada değişiklik mi yapıldı? Önceden Ayetel Kürs-i ve Esmaül Hüsna vardı. Şimdi bulamadım.

Toplam 2 beğeni

Burcub 3 yıl önce

Namazda hangi dualar okunur daha kapsamlı bir şekilde öğrenmek için girdim sorduğum sorumdan başka her şey yazıyor bu net kısa ve öz cevaplar Verse daha iyi olur

Toplam 13 beğeni

Engin 2 yıl önce

Sa namaz hocası programları var burası yanlış adres

Toplam 0 Beğeni

Mevlana 3 yıl önce

Namaz kılarken önce besmele çekilir sora Sübhaneke okunur ardından euzu billahimineşseydanirracim bismillahirrahmanirrahim denir ardından Fatiha suresi okunur ardından zamlı sure okunur Sen burda cevap arayacagina al birtane namaz hocası kitabı oku öğren ben sana yazdım ama her vaktin bir kuralı var böyle yazarak anlatılmaz uzun uzun yazmak lazim her vakit namazını Sora

Toplam 3 Beğeni

Sencan 3 yıl önce

Namaz kılmayı bilmiyorum.bugun beraat kandili olduğu için gördüklerim gibi çevreden aklımda kaldığı kadar kıldım.Allh inşaallh kabul eder.

Toplam 19 beğeni

Resüllün Ümmeti 2 yıl önce

Allah devamlı kılarsan kabul eder

Toplam 0 Beğeni

Musab 4 yıl önce

S. Aleyküm. Ayetel Kürsi değilde, Ayet-ül Kürs-i olması gerekiyor. Hayırlı günler.

Toplam 9 beğeni

Hakikat 4 yıl önce

Bu zikir de çok önemlidir sahih buhari de geçer efendimiz sav tavsiye eder dile hafif mizanda ağır gelecek iki kelime subhanallahi vebihamdihi subhanallahil aziym dir önemle tavsiye etmiştir söyleyen kazanır selamlar

Toplam 20 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun