Cuma günü gusletmenin faziletleri! Cuma guslü şart mıdır?

Cuma günü gusül abdesti almak Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in sünnetlerinden biridir. Hafta içinde en az bir defa yıkanmanın hem sağlık hem de dinimiz açısından gerekli olduğu bilinmektedir. Peki cuma günü gusletmenin önemi nedir? Cuma günü gusül abdesti almanın sevabı...

Hz. Semüre’den gelen rivayetlere göre Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in  “Cuma günü abdest alan mü’min ne güzel bir iş yapmış olur, fakat o gün gusletmek daha faziletli ve sevaplıdır.” (Ebu Davud, Taharet 130, (354); Tirmizi, Salat 357, (497); Nesai, Cuma 9) buyurduğu bilinmektedir. Hadis-i şeriften anlaşılacağı üzere cuma günü yıkanmaktansa gusul abdesti alarak banyo işlemini sonlandırmak daha güzel bir davranıştır. Peygamber Efendimiz (SAV) hayatta iken genellikle beyaz elbise giyer, mübarek saçına ve sakalına kadar tertip ve düzen içerisinde olurdu. Beden temizliği söz konusu olduğunda gusle büyük bir önem verirdi. Gusül abdestinin Cuma günü alınması gerektiğini bizlere tavsiye eden Peygamber Efendimiz (SAV) “Her Müslümanın haftada bir gün yıkanması gerekir. O gün de cuma günüdür.” (Nesaî, el-Cumua) buyurmaktadır.

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışıİLİŞKİLİ HABERCünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

CUMA GÜNÜ GUSLETMEK ŞART MI? 

Cuma günü gusletmek

Cuma günü gusletmek

Rivayetlere göre Hz. Ömer (r.a) Cuma hutbesini okuduğu sırada Hz. Osman (r.a) Mescid’den içeri girdi. Onun Cuma namazına gecikmesini doğru görmeyen Hz. Ömer (r.a), konuşmasını yarıda bırakarak namaza neden zamanında gelmediğini sordu.

Hz. Osman (r.a) da o gün bir meşgalesi bulunduğunu, evine döndüğü zaman ezan okunduğunu, vakit geçirmeden çabucak abdest alıp geldiğini söyledi. Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a):

Cuma hutbesini dinlemek farz mı? Hutbe okunurken yapılmaması gerekenler! Hutbeye yetişemeyen...İLİŞKİLİ HABERCuma hutbesini dinlemek farz mı? Hutbe okunurken yapılmaması gerekenler! Hutbeye yetişemeyen...

“–Resûlullah Efendimiz’in, ''Biriniz Cuma namazına gideceği zaman gusül abdesti alsın!» buyurduklarını bildiğin halde sadece abdestle yetindin öyle mi?” diye çıkıştı. (Buhârî, Cum’a 2, 5; Müslim, Cum’a 3, 4)

Başka rivayetten anlaşılacağı üzere Hz. Osman pazara gittiği için ge­cikmiş, ezanı duyunca hutbe dinlemenin sevabını, guslün faziletine tercih ederek gusletmeden sadece abdest alarak Mescid’e koşmuştur.

CUMA NAMAZINA GİTMEDEN ÖNCE GUSLETMENİN ÖNEMİ

cuma günü gusletmek

cuma günü gusletmek

Hadis-i şerifte “Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim, Tahâret 1. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 86) buyuran Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Müslüman bir kimsenin gerek ruhen gerek de bedenen temiz olması gerektiğine işaret etmektedir. Öyle ki Abdullah b. Ömer (ra) rivayetine göre, Efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor:

Cuma namazı kılınışı! Cuma namazı kaç rekat, cuma namazı nasıl kılınır? Kimlere farz?İLİŞKİLİ HABERCuma namazı kılınışı! Cuma namazı kaç rekat, cuma namazı nasıl kılınır? Kimlere farz?

''Sizden birisi Cuma namazına gelecek olursa boy abdesti alsın.'' Buhari, Cuma 2, 12, 26; Müslim, Cuma 1-2 (844)

Hz. Aişe (ra) dedi ki: ''İnsanlar kendi işlerinde çalışıyorlardı. Cumaya geldiklerinde de iş gördükleri elbise ile gelirlerdi. Onlara: - 'Keşke yıkansaydınız!' denildi. Buhari, Cuma 16, Buyu' 15; Müslim Cuma 6 (847)

cuma günü gusletmenin fazileti

cuma günü gusletmenin fazileti

Peygamberimizin tesbih çekme adabı! Parmakla tesbih nasıl çekilir?

İLİŞKİLİ HABER

Peygamberimizin tesbih çekme adabı! Parmakla tesbih nasıl çekilir?
Kuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumak...

İLİŞKİLİ HABER

Kuran-ı Kerim başı açık okunur mu ya da dinlenir mi? Açık saçla dua okumak...

BİR YORUM YAPIN 0