Mezi nedir ve mezi nasıl ayırt edilir? Mezinin gelmesi gusül gerektirir mi?

İlmihal bilgileri arasında olup gündelik yaşantı içerisinde sıklıkla karıştırılabilen konulardan biri olan Mezi ile Meninin nasıl ayırt edilebildiğini, özelliklerine göre sizler için araştırdık. Peki avret yerinden gelen Mezi sıvısı guslü gerektirir mi?

Evli çiftleri yakından ilgilendiren konulardan birisi de guslü gerektiren durumlardır. Kişi  evli olsun ya da olmasın her Müslümanın bilmesi gereken temel bilgilerden biri olan akıntı çeşitleri çoğu zaman karıştırılabilmektedir. İslam ilmihalinde sıklıkla aratılan konulardan biri olan Mezi, Meni, Vedi ve Kazi'den hangisinin geldiğini iyi bir şekilde ayırt edebilmek cünüp gezmemek açısından son derece önemli ve ciddi bir konudur. Erkekte ve kadında görülebilen meni ile meziyi en özet haliyle üreme organlarından gelen bir sıvı olarak tanımlayabiliriz. Vücudumuzdan gelen bu sıvının tam olarak ne olduğunu Mezi mi yoksa Meni mi olduğunu kavrayabilmek için özelliklerini iyi bilmek gerekir. Özellikle de meni ile mezi sıklıkla karıştırılan bir konu olduğu için detaylıca bilmekte fayda vardır.

  • Mezi, meniden önce gelir. Vücudun reaksiyon göstermesi ile gelir. Meni yakınlaşma eylemi sonucunda gelen bir sıvıdır.
     
  • Mezi ince bir sıvı meni daha kalın ve beyaz renge yakın bir sıvıdır.
     
  • Uhu gibi yapışkan sıvı mezidir.
     
  • Mezi normal namaz abdesti meni gusül gerektirir.

Gusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..İLİŞKİLİ HABERGusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..

MEZİ NEDİR? KADIN VE ERKEKTEN GELEN MEZİ GUSLÜ GEREKTİRİR Mİ?

Buluğ çağa eren bir kimsede yakınlaşma isteğinin oluşması üzerine avret mahalli bölgesinden gelen az miktardaki sıvı 'Mezi' olarak tanımlanmaktadır. Şeffaf bir renge sahip olup yakınlaşma eyleminin öncesinde gelmektedir. Vücut yakınlaşma hissiyatı ile uyandığı zaman ve bu hissiyat belli bir vakit aralığında sürdüğü taktirde gelebilmektedir. Mezinin görülmesi için illaki erkeğin üreme hücresinin gelmesi (boşalma) şart değildir.

Dini kaynaklarda belirtilen sahih kaynaklara göre Hz. Ali (r.a) şöyle buyurur: “Mezî ile müptelâ bir kimse idim. Efendimiz SAV)'e sorsun diye Mıkdâd bin el-Esved’e -radıyallahu anh- söyledim. Sordu. Efendimiz SAV-: «‒Abdest almayı gerektirir.» buyurdular.” (Buhârî, İlim, 51) Gusül gerektirmeyen ancak namaz abdesti tazelemeyi gerektiren Mezi de necislikten dolayı kirlenen yer yıkanıp temizlenmelidir.

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışıİLİŞKİLİ HABERCünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

MEZİ ÇAMAŞIRA BULAŞMIŞSA NE YAPMAK GEREKİR?

Gusül abdestine engel olmayan ancak normal namaz abdesti alınması gereken mezi, iç çamaşıra yayılmışsa o şekilde namaz kılınmamalı temizlik işlemi yapılmalıdır. Mümkünse çamaşırın değiştirilmesi çok daha iyi olacaktır.

Avret mahalli ne demek? Mezheplere göre kadında ve erkeklerde avret yerleriİLİŞKİLİ HABERAvret mahalli ne demek? Mezheplere göre kadında ve erkeklerde avret yerleri

MEZİ NEDEN GELİR? MEZİ İLİŞKİ SIRASINDA MI GELİR?

Kadın ve erkeğin fiziksel yakınlaşması gibi özel durumlar düşünüldüğünde ya da temasta bulunmaya öncü sıvı olan mezi, oldukça yumuşak bir sıvıdır. Özel bölgenin yumuşacık olmasını sağlamaktadır.

Efendimiz (SAV) hadis-i şerifinde konuyla ilgili şöyle buyurmuştur; “Kadın uykusunda onu (meni) görürse, yıkansın”. Bunun üzerine Ümmü Süleym: Bundan utandım, dedi. Ardından: Bu olur mu? diye sordu. Bunun üzerine Allah’ın Peygamberi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Evet, o halde çocuğun anneye benzemesi nereden oluyor? Şüphe yok ki erkeğin suyu (menisi), beyaz renkte kalın bir sıvıdır. Kadının suyu (meisi) ise, sarı renkte ince bir sıvıdır. İki meniden hangisi hangisine (çokluk ve şehvet bakımından) üstün gelirse, doğan çocuk o tarafa benzer (çeker).” (Müslim,Hadis no: 469)

Kadınlarda kazi nedir ve kazi gusul gerektirir mi? Kadın ne zaman gusül almalı?

İLİŞKİLİ HABER

Kadınlarda kazi nedir ve kazi gusul gerektirir mi? Kadın ne zaman gusül almalı?

BİR YORUM YAPIN 1

Şirin 1 yıl önce

Hocam yanlış biliyor olabilir misiniz? Çünkü araştırdığım kadarıyla erkeklerin kalın beyaz kadınların ince sarımtırak bir sıvıdır buna göre idrar lekesi bırakan menidir