Yatarak dua edilir mi? Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır?

Yatarken dua eden kişilerin bu noktada akıllarında birtakım soru işaretleri kalır. Peki ayakta, oturarak veya yatarak Allah’ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca var mıdır? Diyanetin "Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır?" sorusuna yanıtı haberimizde.

Dua Müslümanlar’ın en güçlü silahıdır. Dua’nın İslam’daki anlamı Rabbimiz’e yönelerek maddi ve manevi bütün isteklerimizi O’na (cc) arz etmektir. Dua‘nın yeri dinimizde çok önemlidir. Öyle ki Kuran’ı Kerim’de bu konu hakkında çok önemli bir ayet geçer. Deki: ‘Kulluğunuz ve niyazınız olmasa Allah size ne diye değer versin! (Ey inkarcılar!) Siz O’nun dinini yalan saydığınız için bunun günahı artık yakanızı bırakmayacak!’ (Furkan suresi 77. Ayet) Günün her anında dua edebiliriz. Gün içerisinde yürürken, otururken veya yatarken hepimize dua etme isteği gelebilir. Peki, yatarak dua etmenin İslami kurallara bir aykırılığı var mı? Bu sorunun cevabını haberimizde okuyabilirsiniz.

Peygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirlerİLİŞKİLİ HABERPeygamberimizin tavsiye ettiği en faziletli günlük zikirler

Berâ b. Âzib’den (r.a.) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) yatağına uzandığında, sağ tarafı üzerine yatar ve şöyle dua ederdi:
اللَّهُمَّ أَسْلَمْتُ وَجْهِى إِلَيْكَ ، وَفَوَّضْتُ أَمْرِى إِلَيْكَ ، وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِى إِلَيْكَ ، رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ ، لاَ مَلْجَأَ وَلاَ مَنْجَا مِنْكَ إِلاَّ إِلَيْكَ ، اللَّهُمَّ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِى أَنْزَلْتَ ، وَبِنَبِيِّكَ الَّذِى أَرْسَلْتَ
(Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin Kitaba ve gönderdiğin Peygambere inandım.) (Buhârî, Vudû, 75; Müslim, Zikir, 56-58)

Dua ederken maddi ve manevi ortam iyiliği ve güzelliği çok önemlidir. Ahir dünyada bile mevkii sahibi birinden bir şey istemeye giderken çok özenli giyilirken saygıya en çok layık olan Allah’a (cc) dua için gönüllerimizi açtığımızda en azından edep kurallarına riayet etmeliyiz. Yatarken Allah’a (cc) dua edilebilir. “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah’ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) Tabi ki, buradaki edep kuralını aşmamak gerekir. Üzerinde kıyafet olması gerekir.

YATARAK DUA EDİLİR Mİ?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) bizlere yatarken nasıl dua edeceğimizi göstermiştir. Peygamber (s.a.s.) yatağına uzandığında, sağ tarafı üzerine yatar ve şöyle dua ederdi: (Allah’ım! Kendimi sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşimi sana ısmarladım. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı sana dayadım, sana sığındım. Sana karşı yine senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin Kitaba ve gönderdiğin Peygambere inandım. (Buhârî, Müslim) Bir başka hadislerinde Efendimiz (SAV) bizlere “Yatağına gireceğin zaman namaz abdesti gibi abdest al, sonra sağ yanın üzerine yat ve bu duayı oku ve bu duanın sözleri yatmadan önceki son sözün olsun.” (Buhârî, Müslim) buyurmuşlardır.

Uyumadan teheccüd namazı kılınır mı?İLİŞKİLİ HABERUyumadan teheccüd namazı kılınır mı?

YATARAK DUA EDERKEN ABDEST ALMAK GEREKİR Mİ?

Yatağa girmeden önce namaz abdesti almamız çok önemlidir. Abdesti aldıktan sonra yatağımıza yattığımızda bu duayı yaparsak Efendimiz (sav) eğer o akşam son nefesimizi verirsek İslam üzerine öleceğimizi söylerler. 'Allah'ım, nefsimi sana teslim ettim. İşimi de sana havâle ettim. Seni sevdiğim ve senden korktuğum için sırtımı sana dayadım. Ancak sana sığınır ve sana ilticâ ederim. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin Resulune iman ettim.’ (Müslim)

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce Haber Editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0