Teyemmüm nedir? Teyemmüm abdesti nasıl alınır?

Müslümanlar için yapılması gereken en önemli ibadet namazdır. Öncelikle namaz ibadetini yerine getirebilmenin en önemli şartı abdestli olmaktır. Su ile alınabilen abdest dışında teyemmüm abdesti de vardır. Suyun bulunamadığı yerde nasıl abdest alınır? Teyemmüm nedir? Teyemmüm nasıl alınır? İşte, teyemmümle ilgili tüm detaylar yazımızda.

Müslümanlar namaz ve başka ibadetlerini gerçekleştirebilmek için abdeste ihtiyaç duyarlar. Araştırmalara göre psikolojik sağlığa iyi gelen abdestin bedensel sağlığa da iyi geldiği söyleniyor. Hem bedeni hem de ruhu temizleme özelliğine sahip olan abdest, İslam dininde başlı başına bir ibadettir. Su ile alınan abdest bazı şartlarda teyemmüm olarak da alınabilir. Kolaylık dini olarak bilinen İslam dini, Müslümanlara abdest için teyemmümü alternatif olarak sunmuştur. Suyun olmadığı durumlarda Müslümanlar, ibadetlerini tam anlamıyla yerine getirebilmek için teyemmüme başvururlar. Kur’an-ı Kerim’de "kastetmek, yönelmek" anlamlarını taşıyan teyemmüm, toprak-kum ile alınabilen abdest halidir.

"TEMİZ BİR TOPRAĞA YÖNELİP, ONUNLA YÜZLERİNİZİ VE ELLERİNİZİ MESH EDİN"

Allah (c.c) ayetinde "Eğer hasta iseniz, yolculukta bulunuyorsanız, tuvaletten gelmiş iseniz veya kadınlara yaklaşmışsanız da su bulamamışsanız temiz bir toprağa yönelip, onunla yüzlerinizi ve ellerinizi mesh edin (teyemmüm edin)" buyrulmuştur. (Nisa, 4/43; Maide 5/6)

 

Sivilce patlatmak abdest bozar mı? Yaradan ve sivilceden çıkan su abdeste engel mi?İLİŞKİLİ HABERSivilce patlatmak abdest bozar mı? Yaradan ve sivilceden çıkan su abdeste engel mi?

TEYEMMÜM ABDESTİ NASIL ALINIR? FARZLARI NELERDİR?

  • Öncelikle teyemmüm abdestini almak için kullanılacak toprağın veya kumun temiz olması gerekir. İslam dini her koşulda olabildiğince temiz olmayı şart koşmuştur. Suyun olmadığı bir ortamda teyemmüm abdesti alınacaksa, kullanılacak malzemelerin temiz olması şarttır.
  • Temizlik koşulu sağlandıktan sonra eller toprağa vurularak yüz ve kollar dirseklerle beraber mesh edilir.

  • Ne için teyemmüm edilecekse onun için niyet edilir.
  • Eller toprağa vurularak ileri geri hareket ettirilir.
  • Önce elin içiyle yüz mesh edilir.
  • Sonra eller tekrar vurularak sol elin içi ve dirsekle beraber sağ kol mesh edilir.
  • Daha sonra sol kol için aynısı yapılır. Böylece teyemmüm tamamlanmış olur.

Teyemmümün farzları:

  • Niyet etmek,
     
  • Elleri toprağa vurduktan sonra önce yüzü, sonra tekrar elleri toprağa vurarak kolları mesh etmektir.

Şüphe ile abdest bozulur mu? Namazda gaz vesvesesi! Abdestin bozulup bozulmadığını...İLİŞKİLİ HABERŞüphe ile abdest bozulur mu? Namazda gaz vesvesesi! Abdestin bozulup bozulmadığını...

TEYEMMÜM ABDESTİNİ BOZAN ŞEYLER

Su ile alınan abdesti bozan her ne varsa teyemmüm abdestini de bozar. Fakat teyemmümün bir ayrıcalığı da; kişinin suyu gördüğü an teyemmüm abdesti bozulur.

Kenevir koronavirüsü engelliyor mu? Kenevirin faydaları nelerdir? Kenevir çayı ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Kenevir koronavirüsü engelliyor mu? Kenevirin faydaları nelerdir? Kenevir çayı ne işe yarar?

BİR YORUM YAPIN 0