El-Kuddûs ismi ne demektir? Faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Kuddûs...

Allah'ın 99 isimlerinden biri olan El-Kuddûs isminin birçok anlamı olduğu gibi zikredildiğinde de insanı kötülüklerden koruduğu umulur. El-Kuddûs ismi, Allah'ın kutsal ve mübarek olduğunu, temiz olduğunu ve hatasız olduğunu anlatır. Kur’an ve hadis kaynaklarından sizler için derlediğimiz El-Kuddûs isminin anlamını, faziletlerini yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Her Müslüman Allah'ı daha iyi tanımak ister. Allah (c.c) bizlere kendisini en güzel şekilde anlatmıştır. En güzel isimlerden oluşan Esma-ül Hüsna ile Allah'ı anlayabiliriz. O güzel isimlerden El-Kuddûs'ün anlamını ve faziletlerini sizlerle paylaşacağız.  El-Kuddûs faziletli isim, anlamı itibariyle Allah'ın eşsiz olduğunu bizlere bildiriyor. Dünyaya maddi ve manevi gözle bakıldığında bu ismi şerifin tecellisini görebiliriz. Bugünkü haberimizde El-Kuddûs isminin anlamını, Kur'an ayetlerinde ve Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) hadislerinde nasıl kullanıldığını ve faziletini bulabilirsiniz.

El-Melik ne demek? El-Melik isminin anlamı nedir? Faziletleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABEREl-Melik ne demek? El-Melik isminin anlamı nedir? Faziletleri nelerdir?

EL-KUDDÛS İSMİ ŞERİFİ NE DEMEK?

Kutsal ve mübarek anlamlarını taşıyan El-Kuddûs ismi, bize Allah'ın (c.c) bütün eksik ve noksanlıktan münezzeh olduğunu bildiriyor. El-Kuddûs ismi kutsal ve mübarek anlamları dışında hem maddi hem de manevi kirlerden arınma anlamını da taşımaktadır. Abdest almayı maddi kirlerden arınmak olarak örneklendirirsek, manevi arınmaya da kişinin mal ve mülk hırsından uzak durması örneğini verebiliriz. Bakara Suresinin 222. Ayetinde Allah: "Allah çok tövbe edenleri sever. Allah çok temizlenenleri sever." buyurmuştur. Namaz kılmak için abdest almak nasıl farz ise, Allah'ın sevdiği kullardan biri olmak için de kalbi temiz tutmak şarttır. Ebû Hüreyre (ra) rivayetiyle Peygamber Efendimiz (SAV) "Ey insanlar! Allah Teâlâ temizdir, ancak temiz olanı kabul eder." buyurmuştur. El-Kuddûs isminin bir diğer anlamı da hata yapması mümkün olmayan demektir. Allah, her şeyi hiçbir eksiği olmadan, kusursuz yaratmıştır. Ona eksiklik ve hata isnat edilemez. Hata ve günah kavramları sadece insana mahsustur.

El-Kuddûs ismi

El-Kuddûs ismi

EL-KUDDÛS İSMİ KURAN-I KERİM'DE NEREDE GEÇER?

Allah Haşr Sûresi'nin 23. ayetinde:

هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ
"O Allah ki, O'ndan başka ilâh yoktur! O Melik’tir, Kuddûs'tür, Se­lâm’­dır, Mü'min'dir, Müheymin'dir, Aziz'dir, Cebbâr'dır, Mütekeb­bir'dir. Allah, müşriklerin ortak koştukları şeylerden çok uzaktır, yücedir." buyurmuştur.

Allah Cum’a Sûresi’nin 1. Ayetinde:

يُسَبِّـحُ لِلّٰهِ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ الْعَزٖيزِ الْحَكٖيمِ 

"Göklerdekiler ve yerdekiler, Melîk, Kuddûs,
Azîz ve Hakîm olan Allah'ı tesbih ederler." buyurmuştur. (Cum’a sûresi, 62/1)

YA KUDDÛS İSMİNİN FAZİLETİ

Nazar haktır. Nazardan kurtulmanın yolu Allah’a (c.c) sığınmaktır. Dua ettikten sonra Ya Kuddûs ismini tesbihle çekmek adeta koruma kalkanı görevi görmektedir. Ya Kuddûs ismi günlük zikir olarak çekilirse, hasedin korkunç kıskacından, biiznillah şeytan ve cin şerrinden, büyücünün kötülüğünden, hain insanlardan korur. Çokça tesbih edildiğinde kişi saygınlık kazanır ve etrafı tarafından sevilen kişi olur. Ya Kuddûs zikri terk edilmediğinde belaların da def olunacağı umulur.

Er-Rahman ne demek? Er-Rahmân anlamı nedir? Er Rahmân Fazileti

İLİŞKİLİ HABER

Er-Rahman ne demek? Er-Rahmân anlamı nedir? Er Rahmân Fazileti
Er-Rahim ne demek? Er Rahim Esması Türkçe anlamı ve zikrinin fazileti

İLİŞKİLİ HABER

Er-Rahim ne demek? Er Rahim Esması Türkçe anlamı ve zikrinin fazileti
Es-Selam isminin anlamı nedir? Faziletleri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Es-Selam isminin anlamı nedir? Faziletleri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0