Es-Selam isminin anlamı nedir? Faziletleri nelerdir?

Allah'ın 99 isimlerinden biri olan Es-Selam, 'selamete çıkartan, selametten olan' ve 'kullarına cennetten selam veren' anlamlarını taşır. Peki Es-Selam isminin faziletleri nelerdir? Bugünkü yazımızda sizler için Kur'an ve hadis kaynaklarından derlediğimiz Es-Selam isminin detaylarına ulaşabilirsiniz.

Es-Selam, 'selamete çıkaran' 'selam veren' anlamlarını taşıyan Allah'ın 99 isimlerinden biridir. Esenlik ve ferahlık anlamına da gelen isim, insanlar arasındaki dostluk ve kardeşliğin anahtarıdır. Müslümanların birbirlerine verdikleri selamdaki 'selamun aleyküm' sözü, Es-Selam isminin uygulama biçimidir. Selam vermek sünnetken, almak farz kılınmıştır. Bu bakımdan, 'selamun aleykum' diyerek sünneti yerine getiren birine karşılık, 'aleykum selam' deyip farzın yerine getirilmesi sağlanmalıdır. Allah, İbrahim Suresi'nde, "İman edip sâlih ameller yapanlar, altlarından ırmaklar akan cennetlere konulur ve orada Rablerinin izniyle sonsuza dek kalırlar. Birbirlerine olan iyi dilek ve temennilerini ise Selâm size!" şeklinde buyurmuştur.

Namaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namazda hangi sureler okunur? Namaz kılarken okunan zammı sureler

HZ. ADEM'İN MELEKLERE SELAMI

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde şöyle buyurmuştur:

Allah, Hz. Adem (a.s)'i yarattıktan sonra ona, "Git şu oturmakta olan meleklere selâm ver ve senin selâmına nasıl karşılık vereceklerini de güzelce dinle; çünkü senin ve senin çocuklarının selâmı o olacaktır" buyurmuştur. Hz. Adem Allah'ın bu emri üzerine meleklere, "Es-Selâmu aleyküm" der. Melekler ise ona karşılık, "Es-Selâmu aleyke ve rahmetullâh" derler. (Buhârî, Müslim) Bu hadisten anladığımız üzere yapılan bir iyiliğin karşılığını ondan fazlasıyla vermek çok makbuldür. Allah Nisa Suresi'nde, "Size bir selâm verildiğinde, onu daha güzeliyle, hiç değilse aynısıyla alın. Unutmayın ki Allah, her şeyin hesabını tutmaktadır" buyurmuştur.

Esmaül Hüsna nedir? AllahİLİŞKİLİ HABEREsmaül Hüsna nedir? Allah'ın en güzel 99 ismi sıralaması! (Allah'ın 99 ismi) anlamı ve fazileti

SELAM VERMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)'in Müslümanlara, hadislerinde öğrettiği namazın sonunda denilen Es-Selamu Aleyküm ve Rahmetullah, 'Allah'ın selamı üzerinize olsun' anlamı taşır. Peygamber Efendimiz (SAV) selam vermenin önemine şu hadisiyle vurgu yapmıştır: Allah'ım! Sen'sin selâm ve Sen'dendir selâm! Allah kullarına, Hz. Muhammed (SAV) için çokça salavat getirilmesini emrettiği Ahzâb Suresi'nde, "Şüphesiz Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey mü'minler! Siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin" buyurmuştur.

CENNETE GİRENLER ES-SELAM İSMİYLE ÇAĞIRILACAK!

Allah cennete girecekler için Yasin Suresi'nde "O gün Cennetlikler, gerçekten nimetler içinde safa sürerler. Onlar ve eşleri, gölgeler altında tahtlara kurulurlar. Orada onlar için her çeşit meyve vardır. Bütün arzuları yerine getirilir. Onlara merhametli Rabb'in söylediği 'Selam' vardır" buyurmuştur. Peygamber Efendimiz bir hadisinde "Siz, iman etmedikçe cennete giremezsiniz; birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız" (Müslim) buyurmuştur.

SELAMETE ÇIKARACAK İSİM ES-SELAM

Allah'a (c.c) yakınlaşmak üzere yapılan zikirlerde Es-Selam isminin faziletleri büyüktür. Peygamber Efendimiz (SAV) bir hadisinde "Yavrucuğum! Kendi ailenin yanına girdiğinde onlara selâm ver ki, sana ve ev halkına bereket olsun" (Tirmizî) buyurmuştur. 

El-Kuddûs ismi ne demektir? Faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Kuddûs...

İLİŞKİLİ HABER

El-Kuddûs ismi ne demektir? Faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Kuddûs...
El-Mü'min ismi ne demektir? El-Mü'min faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Mü'min...

İLİŞKİLİ HABER

El-Mü'min ismi ne demektir? El-Mü'min faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Mü'min...

BİR YORUM YAPIN 0