Ülü'l-Azm ne demek? Ülül azm peygamberler kimlerdir ve faziletleri nelerdir

Kuran-ı Kerim'de bazı peygamberler için "ülü'l-azm" ifadesi kullanılmıştır. Özellikle 5 peygamber için kullanılan bu ifadenin anlamı merak edilmektedir. Peki, ülül azm ne demektir? Ülül azm peygamberler kimlerdir? Ulul azm peygamberlerin özellikleri ve faziletleri nelerdir?

Kuran'da 5 peygambere hitaben kullanılan ülü'l-azm terimi, sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler anlamına gelmektedir. Davetini yayarken ve insanları Allah'ın dinine çağırırken Hz. Peygambere azimli ve kararlı olanların sabredişi gibi sabretmesi emredilmiştir. Sabır, azim ve kararlılıkta öne çıkan peygamberler ise bu özelliklerine atıfla "ülül azm" olarak isimlendirilmiştir. Peki, ülül azm ne demektir? Ülül azm peygamberler kimlerdir? Ulul azm peygamberlerin özellikleri ve faziletleri nelerdir?

ülül azm ne demek

ülül azm ne demek

ÜLÜL AZM NE DEMEK?

Ülü'l Azm terimi "sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler" anlamına gelmektedir. Ahkaf suresinin 35. ayetinde Hz. Muhammed'e kendisinden önceki peygamberlerden azimli ve kararlı olanların sabredişi gibi sabretmesi emredilmiştir. Ülül azm kavramında dikkat çeken üç özellik sabır, azim ve misaktır (Allah'la peygamber arasındaki sözleşme/anlaşma). Ülül azm kavramı Kuran'da sadece 5 peygambere atıfla kullanılsa da bu, diğer peygamberlerin bu özelliklerden noksan olduğu anlamına gelmez. Hz. Peygambere sabır ve azim tavsiye edilirken, geçmiş dönemlerdeki peygamberin de benzer sıkıntılar yaşadığı ve tıpkı onlar gibi sabırla ve kararlılıkla yoluna devam etmesi buyurulmuştur.

Peygamberlerin görevleri nelerdir? Peygamberlerin özellikleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERPeygamberlerin görevleri nelerdir? Peygamberlerin özellikleri nelerdir?

ÜLÜL AZM PEYGAMBERLER KİMLERDİR?

Kuran-ı Kerim'de 5 peygamber "ülül azm" şeklinde nitelenmiştir. Ülül azm peygamberler Hz. Muhammed, Hz. İsa, Hz. Musa, Hz. İbrahim ve Hz. Nuh'tur.

ülül azm peygamberler kimlerdir

ülül azm peygamberler kimlerdir

ÜLÜL AZM PEYGAMBERLERİN ÖZELLİKLERİ

Ahzap suresinde peygamberlerden ağır taahhüt (misak) alındığı belirtildikten sonra özellikle Hz. Muhammed, Nuh, İbrahim, Musa ve İsa'nın isimleri zikredilmiştir. Bu nedenle birçok İslam alimi ülül azm peygamberlerin sadece bu beş peygamberle sınırlı olduğunu ifade etmiştir. İmam Maturidi, ülül azm vasfını taşıyan peygamberlerin özelliklerini şöyle sıralar:

  • İlahi mesajın tamamını -ölümleri pahasına da olsa- en güçlü ve en zalim insanlara tebliğ etmek.

  • Hitap ettikleri kimselerin eziyetlerine katlanıp görevlerini terk etmemek ve onların arasından ayrılmamak

  • Kavimlerine bedduada bulunmamak.

  • Maruz kalabilecekleri sıkıntılara ve musibetlere sabretmek.

  • Dini görev ve ibadetlerini tam manasıyla yerine getirmek.

  • Nefsani arzularına boyun eğmemek.

Amenerrasulü okunuşu ve anlamı! Amenerrasulü  faziletleri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERAmenerrasulü okunuşu ve anlamı! Amenerrasulü faziletleri nelerdir?

PEYGAMBERLER ARASINDA BİR NİTELİK FARKI YOKTUR!

Buradaki önemli husus ihmal edilmemelidir. Allah'ın insanlara yol göstermek üzere gönderdiği hiçbir peygamber arasında kemiyet ve keyfiyet bakımından bir fark yoktur. Hiçbir peygamber diğer bir peygamberden daha üstün ya da aşağı değildir. Nitekim Allah Teala ayet-i kerimesinde "Peygamber, Rabbinden kendisine indirilene iman etti, mü'minler de (iman ettiler). Her biri; Allah'a, meleklerine, kitaplarına ve peygamberlerine iman ettiler ve şöyle dediler: 'Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz'. Şöyle de dediler: 'İşittik ve itaat ettik. Ey Rabbimiz! Senden bağışlama dileriz. Sonunda dönüş yalnız sanadır" (Bakara 2/285). Arapçası: Amene-rrasûlu bimâ unzile ileyhi min rabbihi velmu/minûn, kullun âmene billâhi ve melâ-iketihi ve kutubihi ve rusulihi lâ nuferriku beyne ehadin min rusulih ve kâlû semi’nâ ve ata’nâ ġufrâneke rabbenâ ve-ileyke-lmasîr".

Mutfak dolabı neyle temizlenir? Beyaz mutfak dolabı neyle silinir? Dolap silme suyuna ne konur

İLİŞKİLİ HABER

Mutfak dolabı neyle temizlenir? Beyaz mutfak dolabı neyle silinir? Dolap silme suyuna ne konur
MeryemÜ. ÜSTÜN Yasemin.com - Editör
Yasemin - MeryemÜ. ÜSTÜN

Editör Hakkında

1996 yılında İstanbul Kadıköy’de doğdu. İstanbul Üniversitesinde Gazetecilik ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde İlahiyat okudu. Halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde Felsefe bölümünde yüksek lisans yapmaktadır. Ekim 2023’ten bu yana Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0