Helva yapmanın püf noktaları nelerdir? Un helvası ve İrmik helvası yapmanın incelikleri

Geleneksel bir tatlı olan helva az malzemeli olduğu için bütün evlerde sıklıkla yapılan tatlıların başında geliyor. Kandil gecelerinin olmazsa olmazı un helvası ve irmik helvasının kıvamını tutturmak için bazı püf noktalar bulunuyor. Peki helva yapmanın püf noktaları nelerdir? Un helvası ve İrmik helvası yapmanın inceliklerini sizler için hazırladık...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Türk sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan un helvası ve irmik helvası kandillerde, bayramlarda sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Ayrıca kandillerin olmazsa olmazı helvayı kavurmak İslam kültüründe özel bir yeri olmakla birlikte çok eskilere dayanır. Un ve irmikle farklı şekillerde yapılan helva az malzemeyle hazırlanmasına karşın yapımı marifet ve beceri isteyen geleneksel tatlılarımızdan biridir. Eğer helvanın pişirimi doğru bir şekilde yapılmazsa topak topak olmaktadır. Kolay bir şekilde helva yapmak isteyen birçok kişi; un helvası ve irmik helvasını yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktalarını araştırıyor. İşte helva yapmanın inceliklerini sizlerle paylaşıyoruz...

Un helvası nasıl yapılır? En kolay un helvası tarifiİLİŞKİLİ HABERUn helvası nasıl yapılır? En kolay un helvası tarifi

UN HELVASININ YAPARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKEN PÜF NOKTALARI

  • Un helvası yaparken ilk dikkat etmeniz gereken püf noktası tereyağı ve unun kaliteli seçmektir. Un helvasının lezzetini belirleyecek en önemli etkenlerin başında tereyağının kalitesi geliyor. 
  • Un helvasını kavurmak için mutlaka teflon yanmaz yapışmaz bir tava kullanın. 
  • Helva kavrulurken en çok yaşanan problemlerden biri unun topaklanmasıdır. Unun topaklanmaması için unu eklemeden önce bir elek yardımıyla eleyin. Eledikten sonra kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın.
  • Helvanın enfes bir lezzet alması için yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor.

un helvası nasıl yapılır

un helvası nasıl yapılır

  • Un helvasında unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir.
  • Süt ya da su, hangisiyle şerbeti hazırlamaya karar verdiyseniz o malzemeyi soğuk koymanız gerekir. Yani eğer süt ya da su koyacaksanız mutlaka soğuk olmasına dikkat edin. Oda sıcaklığında bir ısı, şerbet için yeterli olacaktır. 

un helvası püf noktaları

un helvası püf noktaları

  • Eğer şerbet sıcak olursa un helvası koyacağınız şerbeti çekmez ve bu yüzden de beklediğiniz kıvamı alamazsınız.
  • Son olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası da şerbeti helvaya eklerken yavaş yavaş ekleyip karıştırmanız olacaktır. 

En kolay irmik helvası nasıl yapılır? Tam ölçülü irmik helvası tarifi...İLİŞKİLİ HABEREn kolay irmik helvası nasıl yapılır? Tam ölçülü irmik helvası tarifi...

İRMİK HELVASI YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN PÜF NOKTALARI

İrmik helvası için uygulamanız gereken püf noktalarından biri de süt, şeker ve su gibi malzemelerin öncesinde bir minik tencere içerisinde toz şeker eriyene kadar güzelce karıştırılmasıdır. Ocağın üzerinde belli bir ısıya gelene kadar toz şekeri eritmeseniz bile oda sıcaklığında güzelce karıştırmanız çok önemli.

Ayrıca tereyağını irmikle çok iyi bir şekilde kavurmak helvanızın kıvamını en çok etkileyen şeylerin başında geliyor.

İrmik helvası püf noktaları

İrmik helvası püf noktaları

İrmik helvasını yaparken tereyağını çok bolca ya da çok az koymayın. Tarifte belirtilen miktarları birebir kullanmaya özen gösterin.

Daha sonra İrmik helvasını hafif kavurduktan sonra içerisine dolmalık fıstıkları ilave ederek yavaş yavaş kavurma işlemini yapın. Bu kavurma işlemini en kısık ateşte en az 20 dakika kadar yapın. 

İyice kavurduktan sonra helvayı şerbetle buluşturmanın vakti geldi. Burada dikkat etmeniz gereken bir detay da bir yandan karıştırmaya devam ederken diğer yandan şerbetini çok yavaş bir şekilde vermeye çalışın. 

en kolay irmik helvası

en kolay irmik helvası

Yavaş yavaş şerbetini ilave ettikten sonra birkaç dakika yüksek ateş, ardından yeniden kısık ateşe alarak karıştırma işlemine geçin. Şerbeti iyice çektiğinden emin olduktan sonra ocağınızın altını kapatın.

Ocağınızın altını kapadıktan sonra irmik helvası tencerenizin temiz bir bez serin ve kapağını kapatarak demlenmeye bırakın. Afiyet olsun. HAYIRLI  KANDİLLER

İşte bu kadar...

Gülşah Kerimoğlu Yasemin.com - Şef Editör
Yasemin - Gülşah Kerimoğlu

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2019 yılında onur öğrencisi olarak diplomasını aldı. Okul gazetesinde birçok habere ve röportaja imza attı. Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde Haber 7 ve Yasemin.com’da staj yaptı. Anadolu Ajansı’nda gönüllü stajyerlik yaptı. Yasemin.com’da mesleğe ilk adımını attı. 2019 yılında Kanal 7 Medya grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com kadın sitesinde İçerik Editörü olarak çalışmaya başladı. Burada pek çok özel habere imza attı, kategori bazında SEO içerikler oluşturdu. 2023 yılında Yasemin.com'da Şef Editör olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0