Miraç kandilinin faziletli ibadetleri! Miraç gecesi okunacak en sevap dua ve zikirler

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in 7 kat semayı dolaştığı ve nice mucizelere tanık olup bizzat yaşadığı Miraç gecesinde mümin kimselerle ilgili bazı müjdeler buyurmuştur. Peki Miraç gecesi neler oldu, hangi olaylar gerçekleşti? Miraç gecesinin müjdeleri nelerdir? Miraç kandilinde nasıl ibadet edilmeli? İşte Miraç kandilinde okunacak dua ve tesbih zikirleri...

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

3 aylardan 'Allah'ın ayı' olarak bilinen Recep-i Şerif'te bizleri şereflendiren ilk kandil Regaip kandili olmuştu. Biz Müslümanların ise gerek dünyevi gerek ahiret saadeti için her kandili fırsat bilip ona göre ibadetlerine yoğunlaşarak amel defterini hayırla ve bol faziletli ibadetlerle doldurması önemlidir. Allah (c.c)'un katında pek bir kıymetli ve değerli yeri olan mübarek kandil gecelerinden birisi de nice hikmetli olayların ve sırların yaşandığı Miraç kandilidir. Günahların affı için edilecek dualar, vakti zamanında kılamadığımız namazların üzerimize kalmaması için edilecek kazaları, kısacası Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasını kazanabilmek için yapabileceğimiz tüm ibadetler bu kandil gecelerinde Allah'ında izniyle misliyle verilecektir. Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'e -Yâ Rasûlallah! Hangi mü’min daha zekidir? diye sorulunca: “Ölümü en çok hatırlayıp ölümden sonrası için en iyi hazırlık yapanlar zeki adamlardır” buyurmuştur. (İbni Mâce, Zühd 31). Bizler de elimizden ve kalbimizden geldiğince bu dünyanın bir sonu olduğunu unutmamalı, ona göre gerekli hazırlıklarımızı yapmalıyız. 6 Şubat Salı gününe denk gelen Miraç kandili için tavsiye ibadetler...

Miraç Kandilinin önemi, Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in miraca nasıl yükseldiği ve Miraç gecesinde edilecek dualarla ilgili tüm merak edilenleri Yasemin.com muhabiri Müge Çakmak sordu, İlahiyatçı Yazar Adnan Şensoy cevapladı.

Miraç Kandilinde neden süt içilir? Miraç kandilinde sütün önemiİLİŞKİLİ HABERMiraç Kandilinde neden süt içilir? Miraç kandilinde sütün önemi

MİRAÇ GECESİ NE OLDU? PEYGAMBER EFENDİMİZ (SAV)'İN MİRAÇ GECESİ YAŞADIKLARI OLAYLAR...

Miraç gecesi neler oldu? Miraç kandilinde gerçekleşen olaylar

Miraç gecesi neler oldu? Miraç kandilinde gerçekleşen olaylar

Salavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şerifler...İLİŞKİLİ HABERSalavat nedir? Peygamberimize salavat nasıl getirilir? Sevgiliye en güzel salavatı şerifler...

Recep Ayının 27. gecesine isabet eden Miraç kandilinde Allah (c.c), birçok mucizevi olayını Peygamber Efendimiz (SAV)'e bu mübarek gecede göstermiştir. Efendimizin Mekke'de bulunduğu sırada Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürülmesi daha sonrasında ise rivayetlere göre merdiven ile çıkarak göğe yükselmesi ve Cebrail (a.s)'ın bile giremediği Sidretül Münteha’yı aşarak Allah´ın katına ulaşması bu gecede gerçekleşmektedir. Sidretü'l-Müntehâ' olarak adlandırılmasının nedeni, buraya büyük peygamberler ile meleklerin geçememesi ve burası ile ilgili yeteri kadar bilgilerinin olmaması öne sürülmektedir.

Miraç gecesi ne oldu

Miraç gecesi ne oldu

Enes'in rivayetine göre Peygamber Efendimiz (Sav) şöyle buyuruyor:

"Ben Sidretü'l-Müntehâya götürüldüm. O, yedinci göktedir. Yemişi Hecer (kasabasının) testileri, yaprakları da fil kulaklarına benziyordu. Dibinden iki zâhir, iki hâtın olmak üzere dört nehir çıkıyordu. "Ya Cibril bu da ne?"dedim. Cibril: "Bâtın olanlar Cennettedir; zâhir olanlar ise Fırat ve Nil'dir" diye cevap verdi" (Kurtubî (Darekütnî'nin lafzıyla Müslim'den naklen), XVII, 94).

MİRAÇ GECESİ MÜJDELENEN OLAYLAR:

Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'e (Miraç’ta) üç şey verildi: Beş vakit na­maz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279) müjdesi verilmiştir.

MİRAÇ KANDİLİNDE İBADET NASIL YAPILMALI? MİRAÇ GECESİ İBADETLERİ

Recep ayının en kıymetli gecelerinden biri olan Miraç kandilinde günahların affı ve gecenin feyzini yakalayabilmek için yapılabilecek olan faziletli ibadetleri sizler için düzenledik. İşte Miraç kandilinde yapılması bol sevap olan o ibadetler...

Geçmiş namazların kazası nasıl yapılır? 5 vakit kaza namazının kılınışıİLİŞKİLİ HABERGeçmiş namazların kazası nasıl yapılır? 5 vakit kaza namazının kılınışı

MİRAÇ GECESİ VE GÜNDÜZÜ NASIL GEÇİRİLMELİ?

  • 1- Kandil günü Cuma'ya denk gelirse ve cuma günü de tek gün oruç tutmak Yahudi ibadetleri arasında olduğundan dolayı Cuma ve Cumartesi olmak üzere 2 gün oruç tutmak gerekir. Cuma gününe isabet etmezse o gün tek gün oruç tutulabilir. Peygamberimizin (SAV)'in bu konuyla ilgili hadisi ise şu şekilde:

"Recep Ayında bir gün ve gece vardır ki Receb'in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur" (Beyhaki, Şuabu'l-Îman: Sıyam: No: 3811; 3/373) buyurdu.

Namaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı sureler

  • 2- Geceleri bol bol Peygamber Efendimiz (SAV)'e salavat getirilebilir.

  • 3- Günahların affı için bolca istiğfar çekilebilir.

  • 4- En az 5 vakit kaza namazı eda etmek yapılabilecek ibadetlerden birisidir.

  • 5-  Mübarek Miraç gecesinde on iki rekât nafile namaz kılınması uygun görülmüştür.

  • 6- Kandil gecesinin diğer günlerden bir farkı olabilmesi için o gün içerisinde ailecek televizyon izlememe kararı alabilirsiniz. (Dizi, film vb.) Dini programlara bakılabilir.

  • 7- Okuma hızınıza ve seviyenize göre olabildiğince çok Kuran-ı Kerim okunabilir.

MİRAÇ KANDİLİ NAMAZI NASIL KILINIR? 

5 vakit namaza nasıl başlanır? Namazda üşengeçlik neden olur? Namazı bırakmamak için duaİLİŞKİLİ HABER5 vakit namaza nasıl başlanır? Namazda üşengeçlik neden olur? Namazı bırakmamak için dua

mescid-i nebevi

mescid-i nebevi

'Kandil gecelerine özel olarak' farz bir şekilde yerine getirilmesi gereken ayrıca ibadet olmaması ile beraber bu gibi kıymetli gecelerde daha fazla ibadet kazanabilmek ve Allah'a daha yakın olabilmek için nafile ibadetlere yer verilebilir. Miraç gecesi kılınabilir bir nafile namaz tavsiyesi olarak şu ibadet öne sürülebilmektedir:

Toplamda 12 rekatlık olan namaz 2 rekatte bir selam verilerek kılınır. Her rekatta Fatihadan sonra 10 defa ihlas okunur. Namaz bitince selam verdikten sonra 100 kez: "Sübhanallahi vel hamdülillahi vela ilahe illallahü vallahü ekber vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyül azim" duası okunur. Sonra da 100 kez istiğfar, 100 defa salâvat-i serîfe çekilir.

Namazı kılma vakti; yatsıyı kıldıktan sonra, imsak zamanına kadar ki herhangi bir zaman diliminde de olabilir.

HACET NAMAZININ KILINIŞI:

Allah'ım niyet ettim senin rızan için Hacet namazını kılmaya diyerek niyet edilir. 

1. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + 3 Âyetel Kürsî

2. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas. 2. Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü +salli +barik

3. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

4. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas. Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü + Allahümme salli + Allahümme bârik +Rabbenâ duaları.

Namazı bitirdikten sonra Allah'tan niyaz edilen şey duada istenir.

MİRAÇ KANDİLİNDE OKUNACAK FAZİLETLİ DUA VE TESBİH ZİKİRLERİ

Ebû Ümâme (r.a) şöyle söyledi: Efendimiz (SAV),  birçok dua okudu, fakat biz ondan hiçbir şey ezberleyemedik. Bunun üzerine:

– Yâ Resûlallah! Pek çok dua okudun, biz onları ezberleyemedik, dedik. O zaman Resûl–i Ekrem şöyle buyurdu:

– “O duaların hepsini içine alan bir duayı size öğreteyim mi? Şöyle deyiniz:

Tüm duaları kapsayan dua

Tüm duaları kapsayan dua

Türkçesi: "Allâhümme innî es’elüke min hayri mâ seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün sallallahu aleyhi ve sellem. Ve neûzü bike min şerri mesteâzeke minhü nebiyyüke Muhammedün sallallahu aleyhi ve sellem. Ve ente’l–müsteân, ve aleyke’l–belâğ, ve lâ havle velâ kuvvete illâ billâh"

Anlamı: "Allahım! Peygamber’in Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in senden dilediği hayırları ben de dilerim. Peygamber’in Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’in sana sığındığı şerlerden biz de sana sığınırız. Yardım ancak senden beklenir. İnsanı dünya ve âhirette muradına ulaştıracak sensin. Günahtan kaçacak güç, ibadet edecek kuvvet ancak Allah’ın yardımıyla kazanılabilir." (Tirmizî, Daavât 89)

Ek bilgi: (Miraç kandiline özel bir dua değildir ancak, tüm duaları kapsayan bir dua olduğu için kandil gecesi okunabilir tavsiye dua şeklindedir.)

Kandilde ev temizliği nasıl yapılır? Kandilde ev temizliğine nereden başlanmalı?

İLİŞKİLİ HABER

Kandilde ev temizliği nasıl yapılır? Kandilde ev temizliğine nereden başlanmalı?

BİR YORUM YAPIN 7

xyz 1 ay önce

Mescid-i Aksa'ya sahip çıkabildik te, Miraç kandili programını konuşuyoruz. Hangi yüzle dua edeceğiz bu kandil gününde acaba?

Toplam 2 beğeni

Deniz 1 yıl önce

Allah razı olsun inşallah

Toplam 1 beğeni

Zeynep 1 yıl önce

Sagolun teşekkür ediyorum

Toplam 1 beğeni

Aminə 2 yıl önce

Sag olun təşəkkürlər

Toplam 1 beğeni

irfan sadıkoğlu 4 yıl önce

burada haber başlığı camiler açıkmı kapalımı.Açıklamalar diyanetinmi eklememe anlayamadım.

Toplam 8 beğeni

Burak 4 yıl önce

Kapalı

Toplam 2 Beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun